Bekijk vragenCategory: ReceptenHoe worden vanillestokjes gemaakt?
Avatargast Staff asked 1 maand ago

Hoe worden vanillestokjes gemaakt?

3 Answers
CarmenCarmen answered 1 maand ago

Vanillestokjes worden gemaakt door de bonen van de vanille-orchidee te pekelen. De bonen worden groen en onrijp geplukt en vervolgens gerijpt door ze aan de lucht te drogen en te zweten. Dit proces duurt ongeveer drie maanden, waarna de peul bruin is en een karakteristiek aroma en smaak heeft.

LotteLotte answered 1 maand ago

Antwoord
 
Vanillestokjes zijn eigenlijk de vruchten van een bepaalde orchideeënsoort, die inheems is in Mexico. Het verbouwen en oogsten van vanillebonen neemt veel tijd in beslag en is arbeidsintensief. Daarom is vanille een van de duurste specerijen ter wereld.
 
De vanille-orchidee is een klimplant die tot 30 meter lang kan worden. De bloemen van de plant zijn wit en hebben aan de onderkant een kleine opening die alleen groot genoeg is voor een bepaald soort bijen om naar binnen te gaan. Wanneer deze bijen de bloemen bezoeken voor nectar, verspreiden zij ook stuifmeel, dat de eicellen in de bloem bevrucht.

BramBram answered 1 maand ago

Als we kijken naar hoe vanillestokjes worden gemaakt, is het duidelijk dat er veel handwerk bij het proces komt kijken. De vanille-orchidee groeit in tropische streken en het kan tot drie jaar duren om volwassen te worden. Zodra de vanille-orchidee bloeit, moeten de bloemen binnen een paar uur met de hand worden bestoven. Na de bestuiving duurt het nog negen maanden voor de peul rijp is 
 
Wanneer de peul rijp is, wordt hij met de hand geplukt en vervolgens geblancheerd in heet water om het rijpingsproces te stoppen. De peulen worden dan in de zon gelegd om gedurende enkele weken te drogen en te harden. Gedurende deze tijd wordt het peul bruin en ontwikkelt het zijn karakteristieke smaakprofiel.