5 veelgemaakte fouten bij wijn kopen

Wijn kopen, het lijkt op het eerste gezicht misschien niet al te lastig. Toch is het vaak veel moeilijker dan de meeste mensen op voorhand denken. Dit komt vooral door het grote aanbod. Hierdoor weet je misschien niet welke wijn je moet kopen. Kies je lukraak een fles uit? Grote kans dat hij niet aan je voorkeuren voldoet. Om te voorkomen dat je spijt krijgt van je keuze, staan hier 5 veelgemaakte fouten bij wijn kopen op een rijtje.

1) Je niet verdiepen in alle wijnen

Een eerste fout die mensen vaak maken bij het kopen van wijn, is dat zij zich niet verdiepen in de verschillende wijnen. Zo denk je misschien dat er weinig verschil zit tussen de witte wijnen die je kunt kopen. Dit is een misvatting, want vrijwel iedere witte wijn smaakt anders. Dit komt onder meer doordat de ene witte wijn in een andere regio geproduceerd wordt dan de andere. Bovendien worden er verschillende druivenrassen gebruikt voor het maken van witte wijnen. Verdiep jij je hierin? Dan ontdek je waarschijnlijk al snel dat wijn kopen een stuk makkelijker wordt.

2) De prijs als uitgangspunt nemen

Veel mensen denken dat een dure wijn beter smaakt dan een goedkope wijn. Er zijn inderdaad wijnen waarvoor dit geldt, maar dit is lang niet altijd het geval. Sterker nog, soms past goedkope wijn beter bij jouw smaak dan een dure wijn. Het is dan ook niet verstandig om de prijs als uitgangspunt te nemen. Kijk bijvoorbeeld liever naar de herkomst van de wijn en de druif waarvan deze gemaakt is. Hieraan kun je vaak veel afleiden over de smaak.

3) Staar je niet blind op beoordelingen

Ben je op zoek naar een Amarone wijn? Kies er eens voor om deze wijn online te kopen. Eén van de voordelen hiervan is dat je vaak beoordelingen over wijnen vindt. Dit kan je waardevolle informatie over bijvoorbeeld de smaak van de wijn opleveren. Het is niet verkeerd om je hierdoor te laten leiden, maar staar je nooit blind op beoordelingen. De één vindt een wijn misschien heerlijk, terwijl de ander het niets vindt.

4)  Het etiket niet lezen

Het etiket op een fles geeft je vaak waardevolle informatie over de wijn. Toch zijn er genoeg mensen die niet de tijd en moeite nemen om het etiket te lezen. Doe dit altijd voordat je een (nieuwe) wijn koopt. Op het etiket lees je onder meer van welke druif hij gemaakt is en soms staat er zelfs op bij welke gerechten de wijn lekker smaakt.

5) Aanbiedingen links laten liggen

Wijn is met enige regelmaat in de aanbieding. Helaas zijn er mensen die een wijn aanbieding links laten liggen. Zij denken dat zo’n wijn van mindere kwaliteit is, maar dat hoeft helemaal niet. Er zijn namelijk genoeg overheerlijke wijnen die je – zo nu en dan – voor een prikkie kunt kopen. Bijkomend voordeel hiervan is dat je er flink door kunt besparen.