Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie is een reactie die het lichaam heeft op een voedingsmiddel of drank. Het immuunsysteem van het lichaam ziet het voedsel als een indringer en valt het aan. Dit kan leiden tot symptomen als braken, diarree, netelroos, zwelling en zelfs anafylaxie, wat levensbedreigend kan zijn. Hoewel de meeste mensen denken dat voedselallergieën kinderen treffen, kunnen ze eigenlijk bij mensen van elke leeftijd voorkomen. Als je denkt dat je misschien een voedselallergie hebt, is het belangrijk om naar een arts te gaan om een goede diagnose te krijgen. Er zijn veel verschillende voedingsmiddelen die allergieën kunnen veroorzaken, dus het is belangrijk om te weten welke je moet vermijden.

Voedselallergieën 

Voedselallergieën zijn een belangrijk probleem voor de volksgezondheid. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) schat dat voedselallergieën ongeveer 4% van de volwassenen en 6% van de kinderen in de Verenigde Staten treffen. Voedselallergieën worden veroorzaakt door een reactie op een voedingsmiddel dat het lichaam ten onrechte als schadelijk identificeert. Het immuunsysteem van het lichaam valt het voedsel aan en veroorzaakt symptomen als netelroos, zwelling, ademhalingsmoeilijkheden of zelfs een anafylactische shock.

Lees ook het ander artikel over flexitariërs.

Er bestaat geen genezing voor voedselallergieën, maar er zijn wel manieren om ze te beheersen. De eerste stap is vaststellen welke voedingsmiddelen je allergische reacties uitlokken. Dit kun je doen door middel van een eliminatiedieet of door met je arts te praten. Als je eenmaal weet welk voedsel je moet vermijden, moet je waakzaam zijn bij het lezen van voedseletiketten en vragen stellen als je uit eten gaat. Als je een voedselallergie hebt, is het belangrijk om altijd een epinefrine auto-injector (zoals de EpiPen) bij je te hebben. Als je een allergische reactie krijgt, gebruik dan onmiddellijk de auto-injector en zoek medische hulp. Er is geen vervanging voor epinefrine bij de behandeling van anafylaxie.

Omgaan met een voedselallergie

Voedselallergieën komen steeds vaker voor in ontwikkelde landen. Er zijn veel verschillende soorten voedselallergieën, maar de meest voorkomende zijn allergieën voor noten, schaaldieren en eieren. De symptomen van een voedselallergie kunnen variëren van mild tot levensbedreigend, en kunnen bestaan uit netelroos, buikkrampen en ademhalingsmoeilijkheden.

Als je denkt dat je misschien een voedselallergie hebt, is het belangrijk om naar een arts te gaan zodat je goed gediagnosticeerd kunt worden. Als je eenmaal weet waar je allergisch voor bent, kun je maatregelen nemen om dat voedsel te vermijden. Dit kan inhouden dat je ingrediëntenlijsten zorgvuldig leest en naar ingrediënten vraagt als je uit eten gaat.

Lees ook het ander artikel over de voordelen van plantaardig eten.

Als je toch een reactie op een voedingsmiddel ervaart, is het belangrijk om te weten hoe je moet reageren. Als de reactie mild is, hoef je misschien alleen vrij verkrijgbare medicijnen te nemen of vocht te drinken. Als de reactie ernstiger is, moet je misschien naar het ziekenhuis voor behandeling. Het hebben van een voedselallergie kan eng zijn, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen is het mogelijk om een normaal leven te leiden. Door te leren over je allergie en stappen te ondernemen om allergenen te vermijden, kun je jezelf veilig en gezond houden.

Hoewel voedselallergieën vervelend kunnen zijn, zijn ze meestal niet levensbedreigend. Met wat zorgvuldige planning kunt u van uw favoriete voedsel genieten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een allergische reactie. Als u ooit twijfelt of een voedingsmiddel veilig is om te eten, raadpleeg dan altijd uw arts.