Hoewel blancheren een van de eenvoudigste technieken in de keuken is, is het ook een van de meest effectieve. Blancheren kan gebruikt worden om de smaak te versterken of de kleur van voedsel te behouden. In de culinaire wereld is “blancheren” een techniek om groenten voor te bereiden op verder koken. Hierbij worden de groenten kort in water gekookt en daarna in ijswater geschokt om het kookproces te stoppen. Blancheren is een geweldige manier om groenten zachter te maken met behoud van hun smaak en voedingswaarde. 

Blancheren

Het proces van blancheren van voedsel is eenvoudig, maar het is belangrijk om het goed te doen om de smaak en voedingswaarde van het voedsel te behouden. Om voedsel te blancheren moet je eerst een grote pan water aan de kook brengen. Dan voeg je het voedsel toe aan het kokende water en kook je het gedurende een bepaalde tijd. De tijd hangt af van het soort voedsel dat je blancheert. Als de vereiste tijd verstreken is, giet je het voedsel af en dompel je het in ijswater. Dit stopt het kookproces en helpt de kleur en smaak van het voedsel te behouden.

Lees ook het ander artikel over vegan kaas.

Er wordt vaak gezegd dat blancheren een voorbereidend kookproces is dat gebruikt wordt om de smaak en textuur van voedsel te verbeteren. Dit kan waar zijn, maar er zijn ook een aantal andere redenen waarom je je voedsel zou willen blancheren. Zo kan blancheren helpen om de smaak en voedingsstoffen van voedsel in te sluiten, en het kan ook helpen om de kleur te behouden. Bovendien kan blancheren het voedsel gemakkelijker verteerbaar maken, en het kan ook helpen om schadelijke bacteriën te doden.

Tips om te blancheren

Blancheren is een techniek om groenten of fruit gedeeltelijk te koken. Het is een goede manier om ze zachter te maken zodat ze gemakkelijker te verwerken zijn, of om ze voor te bereiden om in te vriezen. Om iets te blancheren heb je een grote pan kokend water en een kom met ijswater nodig. Doe de groenten of het fruit een paar minuten in het kokende water en doe ze dan over in het ijswater. Dit stopt het kookproces en helpt de kleur en smaak van het voedsel te behouden. Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het blancheren:

Hier volgen enkele tips voor het blancheren van verschillende soorten groenten:

Lees ook het ander artikel over een koelkast organizer.

De beste manier om te bepalen hoe lang je elke soort groente moet blancheren is door een beetje te experimenteren. Begin met korter blancheren en verhoog de tijd indien nodig. Blancheren is een geweldige manier om groenten snel te koken en te voorkomen dat ze te gaar worden. Het blancheren van groenten is dus een geweldige manier om ze te helpen hun kleur en voedingswaarde te behouden. Het is ook een gemakkelijk proces dat weinig tijd kost. Als je nog nooit hebt geprobeerd je groenten te blancheren, moedigen we je aan om dat te doen!