Voedselintoleranties hoeven je passie voor koken niet in de weg te staan

Zowel ervaren professionals als amateurkoks die graag voor familie en vrienden nieuwe gerechten op tafel zetten, is het experimenteren met nieuwe smaken en combinaties een heerlijke bezigheid. Met je eigen creativiteit bepaal je de grenzen van je mogelijkheden. Tenzij ook andere elementen hierop van invloed zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij intoleranties. De schatting is dat 1 tot 4 procent van de bevolking met een intolerantie of zelfs allergie te maken heeft. Toch hoeven deze je ervaring in de keuken geen strobreed in de weg te leggen.

Voedselintolerantie versus allergie, wat is het verschil tussen de twee?

De termen voedselintolerantie en allergie worden vaak door elkaar gebruikt, maar in werkelijkheid verwijzen ze naar twee verschillende fenomenen. Terwijl een allergie een immuunreactie betreft die in sommige gevallen zelfs ernstige symptomen zoals ademhalingsproblemen kan veroorzaken, betreft een voedselintolerantie op zijn beurt een reactie van je spijsvertering. Omdat bepaalde voedingsmiddelen of elementen daarvan niet goed kunnen worden afgebroken, ontstaan symptomen als buikpijn, winderigheid en diarree, maar ook zaken als hoofdpijn en misselijkheid.

Wat zijn de vaakst voorkomende voedselintoleranties?

Wanneer je het aan ervaren diëtisten zoals de spijsverteringsexperts van Intoleran vraagt, kan het niet anders dan dat ze natuurlijk lactose- en glutenintolerantie als de vaakst voorkomende problemen op dit gebied noemen. Bij een lactose-intolerantie heeft je lichaam moeite met het verteren van lactose, een bepaalde suikervorm die in zuivelproducten voorkomt. Een glutenintolerantie is op zijn beurt een probleem waarbij je niet goed tegen gluten komt. Deze eiwitten, die vooral in granen voorkomen, leveren problemen in de dunne darm op.

Andere voedseltoleranties die vervelende symptomen veroorzaken

Wat minder bekend is de histamine-intolerantie. Histamine komt van nature voor in allerlei verschillende voedingsmiddelen. Tomaten, aardbeien en chocolade zijn daarvan bekende voorbeelden. Als je lichaam moeite heeft met het efficiënt afbreken van histamine, kun je daarvan vervelende klachten als hoofdpijn, maagpijn, buikpijn, uitslag en jeuk krijgen. Ook de fructose-intolerantie komt vaker voor dan gedacht. Fructose is een bepaalde koolhydraat die vooral in fruitsoorten voorkomt en tot de FODMAP’s behoort.

Voedselintolerantie onderzoeken

Wanneer je vermoedt dat bepaalde voedingsmiddelen je klachten opleveren, ben je wellicht geïnteresseerd in het ondergaan van een voedsel intolerantie test. Een officiële diagnostische test bestaat echter niet. Wel kan een diëtist je helpen in het onderzoeken of er bij jou sprake is van een intolerantie. Deze professional kan je helpen met het identificeren van voedingsmiddelen die bij jou klachten veroorzaken. Niet zelden is hiervoor een eliminatiedieet noodzakelijk. Ook kan het gebruik van supplementen je klachten verlichten.

Haal het maximale uit je creativiteit

Een voedselintolerantie hoeft je niet in de weg te staan om de lekkerste gerechten op tafel te zetten. Integendeel: wanneer een intolerantie eenmaal is vastgesteld, kun je deze positief inzetten om nog meer te gaan experimenteren met alternatieven. Zo kunnen beperkingen je uiteindelijk helpen om het maximale uit jezelf als creatieve kok te halen.