Tonijn is een zeevrucht die vaak vers wordt gegeten, maar het kan ook worden ingeblikt of ingevroren. Als tonijn bedorven is, ontwikkelt het een vieze geur, meestal omschreven als visachtig, en het vlees is dof van kleur en kan donkere vlekken vertonen. Bovendien voelt bedorven tonijn zeer zacht aan. Als u een van deze tekenen ziet, gooi de tonijn dan weg.
Tonijn kan onveilig zijn om te eten als het is opgeslagen bij een te warme temperatuur, zoals in een hete auto. Wanneer de interne temperatuur van de tonijn 40 graden Fahrenheit of hoger bereikt, kunnen schadelijke bacteriën zeer snel groeien. Deze bacteriën kunnen voedselvergiftiging veroorzaken, wat kan leiden tot misselijkheid, braken en diarree. De symptomen treden meestal binnen enkele uren na het eten van besmet voedsel op, maar het kan tot een week duren voordat ze zich ontwikkelen. Neem dus geen risico en eet alleen tonijn die goed is gekoeld of ingevroren.
Uiteindelijk zal alle tonijn bederven. Tonijn is echter langer houdbaar dan de meeste andere vissoorten, vanwege het hogere vetgehalte. Als een ongeopend blikje tonijn op de juiste manier in de koelkast wordt bewaard, kan het wel 2 jaar goed blijven. Eenmaal geopend is tonijn in blik slechts 3-5 dagen houdbaar in de koelkast. Daarna is het het beste om het te koken en op te eten of in te vriezen voor later Invriezen is een geweldige manier om de houdbaarheid van uw tonijn te verlengen. Ingevroren tonijn is 6-8 maanden houdbaar in de vriezer. Bij het invriezen van tonijn heb je twee opties: de hele vis invriezen of afzonderlijke porties invriezen.
De meeste tonijn in blik heeft een houdbaarheid van ongeveer twee tot vijf jaar. Dat wil echter niet zeggen dat het na die jaren bedorven is. Ingeblikte producten kunnen veel langer mee gaan dan hun houdbaarheidsdatum, als ze goed worden bewaard Tonijn is een vrij taaie vis, dus het kan een tijdje mee voordat het bederft. Als het blikje bol staat of ingedeukt is, gooi het dan weg. Als het blikje er goed uitziet maar je twijfelt nog, open het dan en ruik aan de inhoud. Als het naar vis ruikt of ranzig, gooi het dan weg. Proef anders eens.
Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je tonijn eet. Het eerste is het kwikgehalte. Tonijn is een vis met een hoog kwikgehalte, dus het is belangrijk er niet te veel van te eten. Het andere waar je op moet letten is hoe vers de tonijn is. Tonijn die is ingevroren en ontdooid, is niet meer zo vers als tonijn die vanaf de vangst tot de verkoop in de koelkast is bewaard. Dus, bij twijfel, ga voor de gekoelde tonijn. Zolang hij niet over de houdbaarheidsdatum is, kan hij veilig worden gegeten.
Tonijn is niet meer goed als het slecht ruikt, een groenige kleur heeft, of niet lekker smaakt. Je moet ook nooit bevroren tonijn eten. Het invriezen van tonijn kan de parasieten in de vis vernietigen. Bij ontdooien kunnen deze parasieten voedselvergiftiging veroorzaken.
Tonijn is niet meer goed als hij vies ruikt, een groenige tint heeft of bruin begint te worden. Dit zijn allemaal tekenen dat de vis begint te bederven, en het eten van bedorven voedsel kan je erg ziek maken. Als je niet zeker weet of een stuk tonijn nog goed is om te eten, is het altijd beter het zekere voor het onzekere te nemen en het weg te gooien.
Tonijn is niet meer goed als het naar vis ruikt of bruine vlekken heeft. Tonijn kan snel bederven, dus het is belangrijk om op de geur en het uiterlijk van tonijn te letten. Naar vis ruikende tonijn betekent dat de vis bedorven is, en bruine vlekken op de tonijn geven aan dat hij te lang aan de lucht is blootgesteld en is gaan rotten.
Tonijn is niet meer goed als het slecht ruikt, een verkeerde kleur heeft, of als er tekenen van bederf zijn. Tonijn kan 3-5 dagen in de koelkast of ongeveer 2 maanden in de diepvries bewaard worden.
De beste manier om te bepalen of tonijn nog goed is, is te kijken naar de geur en naar veranderingen in kleur. Als het visachtig ruikt of bruin is geworden, dan is het niet langer veilig om te eten. Tonijn kan tot drie à vier dagen na aankoop in de koelkast bewaard worden. Het kan ook twee tot zes maanden worden ingevroren.
De algemene consensus is dat tonijn niet meer goed is als hij naar ammoniak ruikt. Deze geur wordt veroorzaakt door bederf en betekent meestal dat de vis bedorven is. Het is echter belangrijk op te merken dat er andere factoren zijn die de smaak of geur van tonijn kunnen beïnvloeden, zoals de manier waarop hij is opgeslagen of waarmee hij is gekookt. Dus als uw tonijn naar ammoniak ruikt, kunt u hem het beste weggooien.