Als het vlees te lang buiten heeft gelegen en is gaan rotten, een proces dat wordt versneld door de aanwezigheid van zuurstof. De tekenen van bederf zijn slijm of schimmel op het vleesoppervlak en een onaangename geur. In geval van twijfel is het altijd beter het zekere voor het onzekere te nemen en een hamburger weg te gooien in plaats van het risico te lopen ziek te worden.
U kunt een hamburger het beste binnen 1-2 dagen na aankoop eten. Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging aanzienlijk toe. Hamburgervlees is bederfelijker dan biefstuk, omdat het gemalen is en meer oppervlakte heeft die aan bacteriën wordt blootgesteld. Als je de hamburger niet meteen gaat eten, leg hem dan zo snel mogelijk in de koelkast of vriezer. Zorg ervoor dat hij helemaal gaar is voordat u hem opeet. Ondergare hamburgers kunnen schadelijke bacteriën zoals E. coli en Salmonella bevatten.
Er is geen definitief antwoord op deze vraag, omdat het afhangt van de bewaaromstandigheden en hoe de hamburger is bereid. Over het algemeen wordt een hamburger echter als bedorven beschouwd als er sporen van microbiële groei op het vlees zijn of als de hamburger een vieze geur heeft.