Rauwe stoofperen kunnen een beetje te zuur zijn voor de smaakpapillen van sommige mensen. Bij het stoven laten de peren meer van hun natuurlijke zoetheid los, waardoor ze smakelijker worden. Bovendien worden de peren door het kookproces zachter en zijn ze gemakkelijker te verteren.
Sommige mensen houden niet van de smaak van stoofperen, of vinden ze te zoet. Gestoofde peren kunnen ook een beetje papperig zijn, wat sommige mensen niet lekker vinden.
Rauwe stoofperen zijn knapperig en hebben een wrange, zure smaak. Ze zijn niet zo zoet als wanneer ze gekookt worden gegeten. Gekookt worden de peren zacht en wordt hun smaak veel complexer, met toetsen van karamel en kaneel.
De tannines in stoofperen kunnen hard en bitter zijn. Door de peren te koken worden de tannines verzacht, en krijgt de peer een heerlijke gekarameliseerde smaak.
Rauwe stoofperen kunnen een beetje zuur en samentrekkend zijn. Stoofperen worden langzaam gekookt in een mengsel van water, suiker en kruiden. Hierdoor wordt de pectine in het perenvlees afgebroken, waardoor het zachter en minder samentrekkend wordt. De gekookte peren worden vervolgens gekoeld, waardoor ze ideaal zijn om zo te eten of te verwerken in desserts, zoals taarten of cobblers.
Peren stoven maakt ze niet beter verteerbaar als ze rauw worden gegeten. In feite vernietigt het stoven van peren een deel van de voedingsstoffen die ze bevatten. De beste manier om stoofperen te eten is ze rauw te eten als onderdeel van een salade of smoothie.