Bekijk vragenCategory: ApparatuurWaarom stomen ipv koken?
Avatargast Staff asked 2 jaar ago
Waarom stomen ipv koken?
7 Answers
IvanIvan answered 1 jaar ago
Stomen is een effectievere manier van koken dan koken, omdat het voedsel gelijkmatiger gaar wordt en de voedingsstoffen in het voedsel behouden blijven. Wanneer je voedsel stoomt, omringt de stoom het voedsel en dringt het erin door, waardoor het gelijkmatiger gaar wordt. Bij koken daarentegen sijpelt er vaak water in het voedsel, waardoor het klef en ongelijkmatig wordt. Stomen helpt ook de voedingsstoffen in het voedsel beter te behouden dan koken doet. Als water kookt, zorgt de hitte319 ervoor dat voedingsstoffen uit het voedsel in het water lekken. Bij stomen gebeurt dit minder omdat er weinig contact is tussen het water en het voedsel.
OliviaOlivia answered 1 jaar ago
Koken is een snelle en gemakkelijke manier om voedsel te koken, maar het kan er ook toe leiden dat sommige voedingsmiddelen hun smaak en voedingsstoffen verliezen. Stomen behoudt meer van de natuurlijke smaak en voedingsstoffen, waardoor het een gezondere optie is. Bovendien is het minder waarschijnlijk dat gestoomd voedsel te gaar wordt of uitdroogt, omdat het niet te lang in kokend water staat.
IlseIlse answered 1 jaar ago
Bij stomen blijven de voedingsstoffen beter bewaard dan bij koken. Als je water kookt, brengt dat de temperatuur van het water heel snel op een hoog niveau. Daardoor gebeuren er twee dingen: 1) de lucht wordt uit het voedsel geperst en 2) veel van de kwetsbare vitaminen en mineralen in het voedsel worden aangetast of vernietigd. Wanneer u voedsel stoomt, dringt het hete water langzaam in het voedsel door. Hierdoor krijgen vitaminen en mineralen de tijd om uit het voedsel vrij te komen en door het water te worden geabsorbeerd. Het geeft ook tijd om smaakstoffen en aroma's vrij te laten komen, waardoor uw eten veel lekkerder smaakt.
GeorgeGeorge answered 1 jaar ago
Door voedsel te koken kunnen waardevolle voedingsstoffen en mineralen in het water terechtkomen, terwijl bij stomen meer van de smaak, textuur en kleur van het voedsel behouden blijft. Wanneer je voedsel kookt, wordt het kookpunt bereikt en ontstaat een snelle expansie die gas en vloeistoffen uit het voedsel duwt. Hierdoor kan voedsel taai worden of zijn vorm verliezen. De hoge temperatuur van kokend water kan ook warmtegevoelige vitaminen zoals C en B12 en fytonutriënten vernietigen. Stomen kookt uw voedsel zachtjes door gebruik te maken van hete stoom in plaats van kokend water. Zo behoudt het voedsel meer van zijn natuurlijke smaak, kleur en voedingsstoffen.
NovaNova answered 1 jaar ago
Er zijn veel redenen om groenten te stomen in plaats van te koken. Om te beginnen bewaart stomen meer voedingsstoffen dan koken, omdat er minder water wordt gebruikt en de groenten zachter koken. Stomen geeft ook niet de bittere smaken die koken soms kan veroorzaken. Tot slot is stomen een veel snellere kookmethode dan koken. Het duurt meestal maar 5-10 minuten om groenten op deze manier te koken, terwijl koken wel 20 minuten of langer kan duren.
NaomiNaomi answered 1 jaar ago
Het verschil tussen koken en stomen is dat kokend water het voedsel van buiten naar binnen kookt, terwijl stomen het voedsel van binnen naar buiten kookt. De reden hiervoor is dat wanneer je water kookt, de temperatuur van het water op 212 graden F (100 graden C) blijft totdat al het water is afgekookt. Wanneer u echter voedsel stoomt, stijgt de temperatuur van de stoom tot boven de 100 graden Celsius, waardoor het voedsel sneller gaar wordt. Een ander voordeel van stomen is dat er meer voedingsstoffen in het voedsel blijven dan bij koken. Dat komt omdat bij het koken van voedsel een deel van de voedingsstoffen in het water terechtkomt en verloren gaat.
ManouManou answered 1 jaar ago
Er zijn een paar redenen waarom stomen vaak de voorkeur verdient boven koken. Ten eerste blijven de voedingsstoffen en de smaak van het voedsel beter behouden. En omdat het eten wordt gekookt met stoom en niet met kokend water, duurt het koken minder lang - wat vooral handig is bij het koken van delicate groenten of vis. En omdat het water niet in direct contact komt met het voedsel, is er geen risico op overkoken of overkoken.