Ingeblikte kokosmelk is ongeopend ongeveer twee jaar houdbaar in een voorraadkast. Als het blik echter eenmaal geopend is, moet het gekoeld worden en is het slechts vijf dagen houdbaar. Kokosmelk in blik bevat veel vet en een minimale hoeveelheid water. Bewaren bij een hoge temperatuur doet de vetten bederven en veroorzaakt een onaangename geur. Het water in de melk zal ook gaan bederven en de melk zuur maken. Kokosmelk die in de koelkast is bewaard, blijft ongeveer twee weken vers.
De melk bestaat uit twee delen: een vetfase en een waterfase. Tijdens het verhittingsproces scheiden het vet en het water. Als je het probeert te bewaren, verdampt het water en blijft er een gehard vet achter. Kokosmelk in blik wordt vaak gebruikt in recepten met kokosmelk als ingrediënt. De beste manier om het te bewaren is het in te vriezen in kleine bakjes of ijsblokjes, zodat je alleen kunt gebruiken wat je nodig hebt voor je recept. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken dat het gaat schiften.
Het hoge oliegehalte in ingeblikte kokosmelk kan heel snel ranzig worden, vooral als het blik niet goed afgesloten is. Daarom moet je het in de koelkast bewaren en binnen een paar dagen na opening gebruiken. Kokosmelk die is ingevroren of die een week of langer in de koelkast heeft gestaan is voor de meeste recepten prima te gebruiken.
Kokosmelk is een vloeistof, geen vaste stof, dus kan het niet in een blik bewaard worden. Het bederft bij bewaring op kamertemperatuur of in de koelkast. Kokosmelk in blik zit vaak vol met ongezonde toevoegingen zoals suiker en conserveringsmiddelen. Het is veel gezonder om je eigen kokosmelk te maken van verse kokosnoten. Hier is een korte video over hoe het moet: https://www.youtube.com/watch?v=xW7lVnhNOMk&feature=youtu.
Kokosmelk is een vetrijk product en heeft een lage pH. Bij blootstelling aan lucht zal het vet in de melk oxideren en bederven. Daarom moet je het na het openen van het blikje snel opmaken. Kokosmelk in blik is ook een populair product voor het maken van zelfgemaakt ijs. Het hoge vetgehalte zorgt ervoor dat het goed bevriest, en de lage pH zorgt ervoor dat het niet te ijzig wordt.
Kokosmelk bevat veel natuurlijke verzadigde vetten. Als deze vetten worden blootgesteld aan lucht en licht, worden ze snel vast, zoals we zien aan de witte vaste stof die zich vormt op de bovenkant van kokosmelkblikken. Hetzelfde gebeurt wanneer je boter of spekvet op kamertemperatuur bewaart - het wordt een vaste stof. Om de vorming van deze vaste stof te voorkomen, voegen fabrikanten aan kokosmelk in blik een emulgator toe die voorkomt dat de vetmoleculen zich scheiden en een vaste stof vormen. Maar zodra je het blik opent, zijn alle kunstmatige stabilisatoren verdwenen en begint de melk bij kamertemperatuur een vaste stof te vormen.
Kokosmelk bevat veel olie en bederft als het op kamertemperatuur wordt bewaard. De meeste kokosmelk in blik zit vol met conserveringsmiddelen om het vers te houden, maar zodra je het blik opent, kun je de kokosmelk het beste in de koelkast bewaren. Kokosmelk is een geweldige bron van gezonde verzadigde vetten, waaronder laurinezuur, dat antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft. Het is ook een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, E en B6, magnesium en kalium.