Bekijk vragenCategory: ReceptenWaarom kookt rijst over?
Avatargast Staff asked 1 maand ago

Waarom kookt rijst over?

2 Answers
ChristinaChristina answered 1 maand ago

Het zetmeelgehalte in rijst neemt toe naarmate het kookt, en de oppervlaktespanning van het kokende water neemt af. Hierdoor begint het water aan de zetmeelkorrels te “trekken”, waardoor ze uiteindelijk barsten en hun glucosemoleculen vrijgeven. Deze glucosemoleculen binden zich aan elkaar en vormen een kleverige substantie die het oppervlak van het kokende water bedekt.

NaomiNaomi answered 1 maand ago

 
 
Rijst lijkt altijd over te koken als we het koken, maar waarom gebeurt dat? Er zijn eigenlijk een paar redenen waarom rijst overkookt.
 
Ten eerste, als je rijst in een pan met kokend water doet, zwelt het zetmeel in de rijstkorrels op en neemt het water op. Hierdoor worden de korrels zwaarder en zakken ze naar de bodem van de pan. Terwijl ze zinken, wordt door convectie meer water uit de bodem van de pan omhoog gezogen. Maar dan begint het zetmeel te gelatineren (of te koken), en dit proces zorgt ervoor dat de korrels in alle richtingen uitzetten en uitzetteni – ook naar boven toe, naar het oppervlak van de vloeistofiii.