Bekijk vragenCategory: ReceptenWaarom draaien oliebollen om?
Avatargast Staff asked 2 jaar ago
Waarom draaien oliebollen om?
3 Answers
EvanEvan answered 2 jaar ago
Er zijn een paar stromingen die hierover denken. Een daarvan is dat de oliebollen ronddraaien om de water- en olielagen te mengen, zodat de chemicaliën de olielaag sneller bereiken. Een andere theorie is dat de draaiende beweging een draaikolk creëert die verse olie van de bodem van de oceaan naar boven zuigt, terwijl oudere, viezere olie naar de oppervlakte wordt geduwd. Een derde theorie is dat de rotatie van de oliebollen helpt om grote organische moleculen af te breken in kleinere stukjes, waardoor ze gemakkelijker verteerbaar worden voor bacteriën. De bacteriën kunnen deze moleculen dan afbreken en als voedsel gebruiken, wat uiteindelijk helpt om het leven in de donkere diepten van de oceaan in stand te houden.
GigiGigi answered 1 jaar ago
Er zijn verschillende redenen waarom oliebollen kunnen omslaan. Eén mogelijkheid is dat de oliebol gewoon bovenop een grotere watermassa drijft, en de wetten van de natuurkunde schrijven voor dat hij uiteindelijk ronddraait tot hij op zijn kant rust. Het is ook mogelijk dat turbulentie of stromingen in het water de bal doen ronddraaien. Als er tenslotte veel vast materiaal in het water zit (zoals puin of plankton), kan dat een gravitatiekracht op de oliebol uitoefenen waardoor hij omvalt.
RachelRachel answered 1 jaar ago
De rotatie van de aarde veroorzaakt een Corioliskracht die voorwerpen die in een rechte lijn bewegen afbuigt. Op het noordelijk halfrond buigt de Corioliskracht bewegende voorwerpen naar rechts. Daarom draaien cyclonen tegen de klok in. De oliedruppels in uw zeepbad worden onderworpen aan de Corioliskracht, waardoor ze zijwaarts worden afgebogen. Dit effect is meer uitgesproken bij hoge snelheden en bij grotere voorwerpen, waardoor de druppels snel ronddraaien en ronde bollen vormen.