Sommige mensen zeggen dat witlof smaakt als een kruising tussen andijvie en radicchio. Witlof heeft een licht bittere smaak met een vleugje zoetheid. De bitterheid is meer uitgesproken in de bladeren dan in de wortel. Cichorei wordt vaak gebruikt als koffiesurrogaat omdat het een vergelijkbaar smaakprofiel heeft. Wanneer cichorei in koffie wordt gebruikt, wordt het meestal geroosterd om de bitterheid te verminderen.
Witlof is aards, een beetje bitter en een beetje zoet. Het is een goede toevoeging aan koffie of thee, en het kan ook in salades of als garnering worden gebruikt.
Cichoreiwortel is een afbeelding van de blauwe cichoreibloem, witte cichoreibloemen en mediterrane planten die bekend staan om hun geneeskrachtige eigenschappen. De wortel van de plant wordt gebruikt om koffie en thee van te maken. Cichorei heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het oude Egypte waar het werd gebruikt als medicijn De wortel van de cichoreiplant smaakt bitter, maar als hij geroosterd wordt, krijgt hij een chocoladeachtige smaak. Sommige mensen vergelijken de smaak van cichorei met die van paardenbloem of rucola. Als thee heeft witlof een licht zoete smaak met karameltoetsen.