Mosterdzaad bestaat uit drie componenten: eiwit, olie en koolhydraten. Het eiwitgehalte is ongeveer 30-35%, het oliegehalte is ongeveer 50% en het koolhydraatgehalte is ongeveer 15%. De overheersende vetzuren in mosterdzaadolie zijn erucazuur (22%) en linoleenzuur (54%).
De mosterdplant is een kruidachtige eenjarige of tweejarige, wat betekent dat hij zijn levenscyclus in twee jaar voltooit. De plant produceert witte bloemen in het tweede jaar. De zaden worden geoogst uit de peulen van de bloeiende mosterdplanten. De peulen worden gedroogd en vervolgens worden de zaden eruit gehaald en schoongemaakt. Witte mosterdzaden zijn de meest voorkomende soort mosterdzaad. Er zijn ook bruine en zwarte mosterdzaden, maar die hebben een scherpere smaak dan de witte soort.
Mosterd wordt gemaakt van de zaden van de Brassica nigra plant. De zaden worden vermalen tot een poeder, vermengd met water, en dan in een vat of container gedaan waar de mosterdolie uit het mengsel wordt geëxtraheerd.
Het mosterdzaad bestaat uit eiwitten, lipiden, mineralen en een kleine hoeveelheid koolhydraten. Het belangrijkste bestanddeel van het mosterdzaad is de olie, die ongeveer 40 tot 50% vetzuren bevat. De vetzuren bestaan voornamelijk uit erucazuur en oliezuur. Deze vetzuren zijn gunstig voor de menselijke gezondheid omdat ze het slechte cholesterolgehalte verlagen en het goede cholesterolgehalte verhogen.
Mosterdzaden bestaan voor ongeveer 50% uit olie, en de olie wordt gebruikt om de mosterd te maken. Het andere hoofdbestanddeel van mosterd is water, en soms wordt er ook azijn of wijn aan toegevoegd. De ingrediënten worden samen gemengd en dan vermalen tot een pasta.
Mosterdzaad bestaat grotendeels uit eiwitten en essentiële oliën. De eiwitten bestaan uit ongeveer 34% albumine, 26% globuline en 18% gluteline. De essentiële oliën bestaan voor ongeveer 60% uit mono- en sesquiterpenen. Deze verbindingen geven mosterd zijn karakteristieke smaak en geur. De rest van het zaad bestaat uit koolhydraten, mineralen en vitaminen.
Mosterdzaad bestaat uit eiwitten, vetten en koolhydraten. De eiwitten zijn het belangrijkste bestanddeel, omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten. De lipiden leveren energie en helpen bij de opname van voedingsstoffen. En de koolhydraten geven de zaden hun karakteristieke zoete smaak.