Bekijk vragenCategory: KaasIs schapenkaas lactosevrij?
Avatargast Staff asked 2 jaar ago
Is schapenkaas lactosevrij?
4 Answers
NaomiNaomi answered 2 jaar ago
Er bestaat niet zoiets als "schapenkaas" op zich. Kaas kan worden gemaakt van de melk van elk zoogdier, dus technisch gezien zijn alle kazen lactosevrij. Het is het lactase-enzym in melk dat lactose afbreekt in twee eenvoudiger suikers, glucose en galactose, waardoor het beter verteerbaar is voor mensen die lactose intolerant zijn. De meeste producenten van schapenkaas voegen een startcultuur toe die het lactase-enzym bevat, waardoor hun producten vrijwel lactosevrij worden. Het is mogelijk dat op het voedingsetiket van sommige schapenkazen nog steeds "lactose" staat vermeld, omdat er na de bereiding van de kaas zeer kleine sporen lactose kunnen achterblijven.
EliasElias answered 2 jaar ago
Antwoord Er is geen definitief antwoord op deze vraag omdat het lactosegehalte van schapenkaas kan variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het schapenras, het dieet van de schapen, en de manier waarop de kaas wordt gemaakt. Sommige soorten schapenkaas bevatten echter wel minder lactose dan andere. Zo worden ricotta en feta beide beschouwd als kazen met een relatief laag lactosegehalte. Dus als je op zoek bent naar een lactosevrije schapenkaas, is een van deze kaassoorten misschien een goede keuze. Natuurlijk is het altijd het beste om je arts of een geregistreerde diëtist te raadplegen voordat je drastische veranderingen in je dieet aanbrengt.
RachelRachel answered 2 jaar ago
Ja, schapenkaas is lactosevrij. Schapenmelk heeft niet hetzelfde lactosegehalte als koemelk, dus de kazen die ervan worden gemaakt zijn ook lactosevrij.
IsabelIsabel answered 2 jaar ago
Ja, schapenkaas is lactosevrij omdat schapenmelk de lactosesuiker niet bevat. Lactose is een suikermolecuul dat voorkomt in koemelk en mensenmelk, maar niet in schapenmelk. Daarom kunnen veel mensen die lactose-intolerant zijn zonder problemen schapenkaas eten.