Bekijk vragenCategory: GroentenIs groenten stomen gezonder dan koken?
Avatargast Staff asked 2 jaar ago
Is groenten stomen gezonder dan koken?
5 Answers
EliasElias answered 2 jaar ago
Er zijn twee stromingen als het gaat om deze vraag - degenen die geloven dat het stomen van groenten de gezondere optie is, en degenen die geloven dat het niet echt uitmaakt hoe je je groenten kookt, zolang je ze maar eet. Het belangrijkste argument voor de gezondere optie van groenten stomen is dat het meer voedingsstoffen bewaart dan andere kookmethodes. Wanneer je groenten in water kookt (koken of stoven), lekken sommige vitaminen en mineralen uit in het water. Bij stomen daarentegen wordt geen water gebruikt, dus is er geen risico dat er voedingsstoffen verloren gaan door koken.
MirteMirte answered 1 jaar ago
Ja, groenten stomen is gezonder dan koken omdat de voedingsstoffen in de groenten dan beter behouden blijven. Als je groenten in water of olie kookt, lekken sommige voedingsstoffen weg in het kookvocht. Door groenten te stomen in plaats van te koken of te bakken blijven meer vitaminen en mineralen behouden.
FreekFreek answered 1 jaar ago
Stomen van groenten is gezonder dan koken, omdat dan meer voedingsstoffen en antioxidanten behouden blijven. Wanneer je groenten kookt, ontsnappen een deel van de in water oplosbare vitaminen (zoals vitamine C) en antioxidanten in het kookwater. Maar wanneer je groenten stoomt, zorgt de hitte van de stoom ervoor dat de groenten zichzelf stomen, zodat er geen water toegevoegd hoeft te worden. Hierdoor blijven meer vitaminen en antioxidanten in de groenten behouden.
DannyDanny answered 1 jaar ago
Het koken van groenten kan de hoeveelheid voedingsstoffen die ze bevatten verminderen. Stomen lijkt echter niet hetzelfde negatieve effect te hebben als koken of microgolven. Als je groenten kookt of in de magnetron doet, lekken de in water oplosbare vitamines (zoals vitamine C en thiamine) uit in het kookwater en gaan ze verloren. Door groenten te stomen in plaats van te koken of te microgolven, blijven meer vitaminen en mineralen in de groente.
AdamAdam answered 1 jaar ago
Stomen van groenten is gezonder dan koken omdat het meer voedingsstoffen vasthoudt. Door groenten te koken kunnen sommige in water oplosbare vitaminen (zoals vitamine C en B-vitaminen) uitlogen in het kookwater. Door groenten te stomen in plaats van ze te koken of een andere kookmethode te gebruiken, blijven meer van deze voedingsstoffen behouden.