Ingrediënten: 1 krop kool, versnipperd 1 ui, gesnipperd 3 wortelen, geschild en gesneden 2 eetlepels boter of spekvet 2 kwart liter kippenbouillon of water 2 eetlepels azijn (appelcider of witte) zout en peper naar smaak Instructies: Smelt in een grote pan of Nederlandse oven de boter of het spekvet op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze tot ze doorschijnend zijn. Voeg de gesnipperde kool en wortels toe en kook nog 5-7 minuten. Giet de bouillon of het water erbij en breng aan de kook. Zet het vuur onmiddellijk laag en laat het 30 minuten sudderen. Roer de azijn, zout en peper erdoor, proef en pas de smaak aan indien nodig.
Ingrediënten: 1 pond zuurkool, uitgelekt en gespoeld 1 kop groentebouillon 1 kleine ui, in blokjes gesneden 1 wortel, geschild en in blokjes gesneden 2 teentjes knoflook, fijngehakt 2 eetlepels olijfolie 4 kopjes gekookte witte bonen of 2 blikken (15 ons elk) witte bonen, uitgelekt en gespoeld 2 theelepels gerookt paprikapoeder 1 theelepel gedroogde oreganoblaadjes 1/2 theelepel komijnzaad, geroosterd en gemalen Instructies: Verhit in een grote pan of Nederlandse oven de olie op middelhoog vuur. Voeg de ui, wortel, knoflook, zuurkool, bouillon, witte bonen, gerookt paprikapoeder.
Zuurkoolstamppot Ingrediënten: -1 pond zuurkool -1 kop groentebouillon -1 ui, in blokjes gesneden -3 wortelen, in blokjes gesneden -3 selderijstengels, in blokjes gesneden -2 teentjes knoflook, fijngehakt -1 theelepel gedroogde tijm -1/4 theelepel zwarte peper Instructies: 1. Meng in een grote pan op middelhoog vuur de zuurkool, groentebouillon, ui, wortels, selderijstengels, knoflook, tijm en zwarte peper. Breng het geheel aan de kook en kook tot de groenten gaar zijn. 2. Serveer warm met wat heerlijk brood ernaast.
Zuurkoolstamppot recept Ingrediënten: 1 pond zuurkool, uitgelekt en gespoeld 1 pond runderstoofvlees, in hapklare stukken gesneden 1 ui, gesnipperd 3 wortelen, geschild en in dunne plakjes gesneden 2 aardappelen, geschild en in blokjes gesneden 2 kopjes runderbouillon 1 laurierblad 1 eetlepel gehakte verse peterselie of 1 theelepel gedroogde peterselievlokken Zout en peper naar smaak Instructies: Bak in een grote pan of Nederlandse oven het runderstoofvlees in een kleine hoeveelheid bakolie op middelhoog vuur tot het gelijkmatig bruin is.