Om nootmuskaat te raspen gebruikt u een fijne rasp om de nootmuskaat op een bord te raspen. Gebruik vervolgens een tandenstoker of de punt van een mes om de nootmuskaat te roeren en zijn smaak vrij te maken.
De beste manier om nootmuskaat te raspen is met een nootmuskaatrasp. Een nootmuskaatrasp is een klein handapparaatje met een reeks kleine gaatjes waarmee je de nootmuskaat raspt. Als je geen nootmuskaatrasp hebt, kun je een kaasrasp met fijne tanden of de kleinste gaatjes van een doosrasp gebruiken. Let er wel op dat je niet te veel nootmuskaat raspt. Het is heel gemakkelijk om per ongeluk te veel te raspen, waardoor het bitter gaat smaken.
U kunt nootmuskaat het beste raspen met een fijne microplane of zester. Heb je die niet, gebruik dan een scherp mes om de nootmuskaat in dunne plakjes af te schaven.
De beste manier om nootmuskaat te raspen is met een Microplane. Zo krijgt u de meest gelijkmatige dekking en vermijdt u grote stukken. Als je geen Microplane hebt, kun je ook een gewone rasp gebruiken, maar pas op dat je je vingertoppen niet raspt! :) Een andere optie is om voorgeraspte nootmuskaat te kopen, die vind je meestal naast de hele nootmuskaat in de supermarkt. Zorg er wel voor dat het vers is en niet al jaren op de plank ligt.
De smaak van nootmuskaat is delicaat, dus het is belangrijk om hem goed te raspen. Gebruik eerst een scherp mes om het harde uiteinde van de nootmuskaatvrucht af te snijden. Gebruik vervolgens een rasp om de nootmuskaat in kleine stukjes te raspen. Pas op dat u niet te veel van de nootmuskaat raspt, anders wordt hij te sterk.