Artisjokken zijn een soort distels en zijn verwant aan de zonnebloem. Ze komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en worden al sinds de tijd van de oude Grieken en Romeinen gekweekt. De artisjok is eigenlijk een bloem die nog niet heeft gebloeid - de knop wordt ongeveer 15 cm in diameter en is samengesteld uit dicht opeengepakte, eetbare "schubben" of "schutbladeren" Als u artisjokken uitzoekt, zoek dan naar exemplaren die zwaar zijn voor hun grootte, dichte bladeren hebben en stevig aanvoelen. Vermijd artisjokken die verwelkt zijn of die al open zijn.
Er zijn een paar manieren om artisjokken te bereiden, maar de meest gebruikelijke is om ze te stomen. Om artisjokken te stomen, snij je eerst het bovenste 1/3 deel van de artisjok af, zodat je een plat oppervlak hebt om de artisjok op te leggen. Gebruik dan een scherp mes of een schaar om het stekelige deel van de bladeren af te snijden. Snijd de steel doormidden, zodat hij gemakkelijker in de pot past. Doe de artisjokken in een pan en voeg net genoeg water toe om ze te bedekken. Breng het water aan de kook, zet het vuur dan laag en laat de artisjokken 30 minuten sudderen, of tot ze zacht zijn als u er met een vork in prikt.
Bij de bereiding van artisjokken worden de oneetbare delen van de groente afgesneden, zodat alleen de malse, eetbare delen overblijven. Artisjokken worden meestal bereid door de scherpe uiteinden van de bladeren af te snijden en vervolgens de steel gelijk met de onderkant van de artisjok af te snijden. Om het oneetbare deel uit een artisjok te verwijderen, kan de kok een lepel gebruiken om het eruit te scheppen, of de artisjok volledig onthoofden en vervolgens de bruine stukjes wegsnijden.
Er zijn vele manieren om artisjokken te bereiden. De meest gebruikelijke manier is ze te koken. Zo doe je dat: - Snijd het bovenste 1/3 deel van de artisjok af. Snijd alle scherpe punten van de overgebleven steel af. - Schil de taaie buitenste bladeren tot je bij de zachtere bladeren komt. - Doe de artisjokken in een pan met kokend water en laat ze ongeveer 20 minuten koken, of tot ze zacht zijn als je er met een vork in prikt. - Haal ze van het vuur en laat ze uitlekken. Serveer met boter of uw favoriete dipsaus.
Er zijn verschillende manieren om artisjokken te bereiden. Hier is één methode: 1. Vul een grote pan met water en voeg 1 eetlepel zout toe. Breng het aan de kook. 2. Snijd het bovenste 1/3 deel van de artisjok af en breek de taaie buitenste bladeren af tot de zachtere, bleke bladeren. 3. Voeg de artisjokken toe aan het kokende water en kook ze ongeveer 15 minuten, of tot ze vork-gaar zijn. 4. Haal ze van het vuur en laat het overtollige water weglopen. Serveer met uw favoriete dipsaus (honingmosterd, ranchdressing, enz.