Ingrediënten: - 1-2 eetlepels olijfolie of boter - 1 grote ui, gesnipperd - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 6 kopjes kippen- of groentebouillon - 2 pond aardappelen, geschild en in blokjes gesneden - 1/2 kop Half en Half (of room) - zout en peper naar smaak Optionele toppings: geraspte kaas, zure room, verkruimeld spek, bieslook.Instructies: 1. In een grote pot of Nederlandse oven op middelhoog vuur, smelt de boter of verwarm de olie. Voeg de uien en knoflook toe en kook tot ze zacht worden, ongeveer 5 minuten. 2. Voeg de bouillon en de aardappelen toe en breng het geheel aan de kook. Kook tot de aardappelen zacht zijn, ongeveer 15 minuten.
1. Begin met het schillen en hakken van de aardappelen. Je hebt ongeveer 2 kopjes gehakte aardappelen nodig. 2. Smelt de boter in een grote pan op matig vuur. Voeg de gehakte aardappelen, ui, knoflook, zout en peper toe aan de gesmolten boter. Roer alles door elkaar en kook 5 minuten, of tot de aardappelen zacht zijn geworden. 3. Voeg kippenbouillon toe aan de pan en breng deze aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep 20 minuten sudderen. 4. Gebruik een staafmixer om de soep glad te mixen. Als je geen dompelmes hebt, kun je de soep in batches overgieten in een gewone blender en zo blenden.
Ingrediënten: 3 kopjes kippen- of groentebouillon 1 kop gehakte ui 1 kop gehakte selderij 3 teentjes knoflook, fijngehakt 2 laurierblaadjes 1 theelepel gedroogde tijmblaadjes 8 kopjes geschilde en in blokjes gesneden aardappelen (ongeveer 2 pond) 1 kopje melk of room (optioneel) zout en zwarte peper naar smaak Instructies Breng in een grote pan de bouillon aan de kook. Voeg de ui, selderij, knoflook, laurierblaadjes, tijm, aardappelen, melk of room indien gewenst, zout en zwarte peper toe. Zet het vuur laag en laat 30 minuten sudderen of tot de aardappelen zacht zijn. Gooi de laurierblaadjes weg voor het opdienen.
Ingrediënten: 4 kopjes kippenbouillon of groentebouillon 1 ui, in blokjes gesneden 2 wortels, geschild en in blokjes gesneden 2 selderijstengels, in blokjes gesneden 2 teentjes knoflook, gehakt 3-4 aardappelen, geschild en in blokjes gesneden 1 laurierblad Zout en zwarte peper naar smaak 1 kopje melk of room (optioneel) Gehakte verse peterselie voor de garnering (optioneel) Instructies: 1. 1. Breng in een grote pan op middelhoog vuur de kippen- of groentebouillon aan de kook.2. Voeg de ui, wortels, selderij, knoflook, aardappelen, laurier zout en zwarte peper toe. Laat sudderen tot de groenten zacht zijn, ongeveer 15 minuten.3.
Ingrediënten: 1 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 pond aardappelen, geschild en in blokjes gesneden 3 kopjes kippen- of groentebouillon Zout en peper naar smaak Optionele toppings: geraspte kaas, spekjes, zure room, bieslook Instructies: 1. Bak in een grote pan op middelhoog vuur de uien en knoflook in olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg aardappelen en bouillon toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten sudderen of tot de aardappelen zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de gewenste toppings.