Luxe, maar nog relatief snelle recepten

Wie heeft nou truffel en kaviaar nodig? Met wat overgebleven ingrediënten, nieuwe trucjes en een beetje slimheid kan een gerecht er toch chique uitzien en aanvoelen, zelfs als je goedkopere ingrediënten gebruikt. Of je nu wat luxe aan je lunch wilt toevoegen of een chic diner wilt organiseren, hier zijn 3 budgetvriendelijke en toch heerlijke gerechten die je kunt maken.

Chicken pad thai

Pad Thai is een bekend gerecht uit Thailand waarin roergebakken noedels centraal staan. Het wordt gemaakt met rijstnoedels, eieren, tofu, kip of garnalen, verse gehakte bieslook en een Thaise saus met pinda’s en taugé. Het is een heerlijk gerecht dat perfect is om van te genieten tijdens de zomer. Je kunt Soba noedels kopen of een andere soort. Bereid de saus door limoensap, vissaus, sriracha, sojasaus en bruine suiker in een kleine kom te mengen.

Week de droge noedels in water tot ze zacht zijn. Verhit olie in een grote pan op middelhoog vuur en bak de kip en knoflook. Voeg de noedels toe en bak ze mee. Voeg de eieren toe en bak tot ze dikker worden, meng ze dan door de noedels. Voeg de saus toe en blijf roeren. Verlaag het vuur en voeg tofu, bieslook en taugé toe. Bestrooi met gehakte pinda’s en serveer direct. Enjoy!

Pasta met garnalensaus

Als je garnalen kookt, kun je de koppen apart bewaren met een beetje vlees erin. Stop ze in een doos en bewaar ze in de vriezer. Voor dit gerecht heb je ongeveer 10 garnalenkoppen nodig, genoeg voor twee personen. Als je dit gerecht wilt maken, begin dan met het bakken van fijngesneden ui en knoflook in een pan. Voeg daarna de garnalenkoppen toe en bak ze tot ze licht gekarameliseerd zijn. Je kunt ze vervolgens blussen met anijsachtige alcohol zoals ouzo, of je kunt wijn gebruiken. Laat het mengsel inkoken en voeg dan de tomaten toe. Laat alles ongeveer een half uur sudderen. Voor de saus kun je een staafmixer gebruiken om de garnalenkoppen te pureren.

Pulseer de saus, zodat de koppen een beetje worden gebroken, maar niet helemaal glad gepureerd worden. Laat de saus nog twee minuten sudderen en zeef deze daarna goed om de maximale smaak eruit te halen. Gooi de schalen weg. Wil je het gerecht wat luxer maken? Serveer dan met haring- of foreleitjes, die veel goedkoper zijn dan kaviaar. Garneer het geheel eventueel met wat basilicum en knijp er wat citroen- of limoensap over voor een frisse smaak. Geniet van je pasta met garnalensaus!

Kikkererwten- en chorizo stoofpot

Dit gerecht is snel en makkelijk te maken, maar het voelt toch luxe en vullend aan. Het is eigenlijk het lekkerste in de winter. Verhit een beetje olijfolie in een grote pan en voeg 200 g grof gesneden chorizo, 200 g in blokjes gesneden pancetta en een fijngehakte ui toe. Bak dit drie of vier minuten. Voeg een glas rode wijn, 400 ml sofrito saus en 400 ml water toe, breng het geheel aan de kook en laat het dan vijf minuten sudderen. Voeg twee potten van 660 g kikkererwten, twee geperste teentjes knoflook en twee eetlepels verse oregano toe. Laat het nog eens vijf minuten sudderen. Breng het gerecht op smaak en serveer het met lekker brood. Smakelijk eten!