Ah, kooktermen. De een is een geboren prinses in de keuken terwijl de ander een botte boer is zonder enige kans van slagen. Sommige mensen krijgen vanuit thuis uit veel informatie, maar bij lange na niet iedereen! Daarom gaan we bij Vraageenkok vandaag je verder helpen door een paar kooktermen uit te leggen. Lees ze hieronder!
Blancheren
Blancheren is een veelgebruikte techniek in de keuken, vooral bij het bereiden van groenten. Door de groenten kort te koken en ze daarna onmiddellijk in ijswater te dompelen, stop je het kookproces direct. Dit zorgt ervoor dat de groenten hun heldere kleur behouden en dat ze knapperig blijven! Blancheren helpt ook om bepaalde ongewenste smaken te verwijderen en om het behoud van vitamines te bevorderen. Wil je hier meer over weten? Lees dan vooral ook hier wat de betekenis van blancheren is! Zo wordt je een nog betere aspirant kok.
Sauteren
Sauteren komt van het Franse woord ‘sauter’ (wat ‘springen’ betekent(. Het verwijst naar de manier waarop voedsel snel omgegooid of bewogen wordt in de pan om gelijkmatig te bakken. Deze techniek is ideaal voor het bereiden van kleinere stukjes vlees, vis of groenten. Door de hoge temperatuur wordt het voedsel snel dichtgeschroeid, waardoor het sappig en vol van smaak blijft! Sauteren duurt meestal slechts enkele minuten en wordt vaak gedaan met een beetje vetstof zoals olijfolie of boter.
Stoofvlees? Nee, stoven!
Stoven is perfect voor het bereiden van stevige stukken vlees of groenten die baat hebben bij langzaam koken. Tijdens het stoven worden de ingrediënten in een gesloten pot langzaam gegaard in een beetje vloeistof zoals bouillon of wijn. Op zoek naar een slowcooker? Hier hebben we de 10 beste op een rijtje gezet. Dit langdurige proces, dat enkele uren kan duren, zorgt ervoor dat de smaken zich goed vermengen en dat het voedsel zeer mals wordt. Populaire gerechten die vaak worden gestoofd zijn bijvoorbeeld stoofvlees en ratatouille.
Flamberen
Flamberen geeft een spectaculaire touch aan gerechten en wordt vaak in restaurants toegepast om indruk te maken. Door een alcoholische drank toe te voegen en aan te steken, brandt de alcohol af terwijl de smaak achterblijft. Dit kan een diepe en rijke smaak aan het gerecht toevoegen zonder dat het verbrandt. Flamberen wordt vaak gedaan bij desserts zoals crêpes Suzette of bij sauzen voor vleesgerechten.
Emulgeren
Emulgeren is een cruciale techniek in het maken van veel sauzen en dressings. Wanneer je twee vloeistoffen mengt die normaal gesproken niet makkelijk mengen, zoals olie en water, heb je een bindmiddel nodig zoals mosterd of eigeel om een stabiele mix te creëren. Deze techniek wordt gebruikt om mayonaise te maken waarbij olie langzaam wordt toegevoegd aan eigeel terwijl het krachtig wordt geklopt. Het wordt ook gebruikt voor vinaigrettes, waar olie en azijn samen worden geschud met een beetje mosterd. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van pocheren. Wat pocheren is lees je hier, mocht je dit aandurven!
Grilleren
Grilleren is een kookterm wat voedsel een unieke smaak en textuur geeft. Door het voedsel op een grill of barbecue te plaatsen, krijg je die herkenbare rokerige smaak en mooie grillstrepen. De hoge hitte zorgt ervoor dat de buitenkant van het voedsel een krokante korst krijgt terwijl de binnenkant sappig blijft. Dit maakt grilleren ideaal voor steaks, kip, vis en zelfs groenten zoals paprika’s en courgettes.
Roux
Roux maken is essentieel voor het binden van veel sauzen en soepen. Een roux wordt gemaakt door gelijke delen boter en bloem samen te verhitten en continu te roeren. Afhankelijk van hoe lang je de roux kookt, kan deze variëren van licht tot donker. Dit heeft invloed op de kleur en smaak van de uiteindelijke saus. Een lichte roux wordt vaak gebruikt voor witte sauzen (zoals bechamel), terwijl een donkerdere roux gebruikt kan worden voor rijkere of diepere sauzen (zoals gumbo).