Hoe maak je de beste koffie?

Er zijn vele verschillende manieren om koffie te zetten. Ouderwets opgieten met gekookt water, met een standaard koffiezetapparaat, koffiecups of een cafetière. Maar wil je echt genieten van een ‘bakkie troost’, dan kies je voor een espressomachine. Onder hoge druk wordt heet water door de gemalen koffiebonen geperst. Door de hoge druk en omdat er minder water in zit dan bij koffie het geval is krijg je een espresso. Net wat sterker dan gewone koffie, maar heerlijk van smaak en te herkennen aan het typische schuimlaagje. Met de beste espressomachine zet je overal en altijd een lekkere espresso. Meer zin in een latte macchiato of een cappuccino? Dan is een kop espresso hiervoor het juiste ingrediënt.

Welke boon past bij jou?

Om de lekkerste koffie te zetten met een espressomachine gebruik je koffiebonen. Welke bonen jouw espresso perfect maken, is een kwestie van smaak. De meest populaire soorten zijn de arabica en de robusta koffiebonen. Arabica bonen hebben een zoete, milde smaak en geven een fijne geur af. Robusta bonen hebben een vollere, diepe smaak en hebben een hoger cafeïnegehalte dan de arabica. Je kunt ook kiezen voor een mix van beide koffiebonen. Zo heb je het beste uit twee werelden in je espresso.

Extra opties

Een espressomachine is met diverse extra opties te verkrijgen. Vind je op z’n tijd een cappuccino, een latte macchiato of een andere espresso variant lekker? Kies dan voor een machine met een melkslang, een stoompijp of een melkreservoir. Bij een machine met een melkslang hang je deze in een pak melk en kiest jouw specialiteit. De opgeschuimde melk komt daarna in het kopje terecht. Een melkreservoir doet in feite hetzelfde, alleen klik je deze vooraf op de machine. Een automatische stoompijp schuimt de gewenste hoeveelheid melk op in het kopje. Bij een espressomachine met een handmatige stoompijp schuim je de melk op in een kannetje om het daarna in het koffiekopje te gieten. Voor alle opties geldt dat je met volle, koude melk het beste en lekkerste resultaat krijgt.

Onderhoud espressomachine

Eerlijk is eerlijk, een espressomachine vergt wel wat onderhoud. Zo moet je de lekbak regelmatig legen en schoonmaken, het water dagelijks verversen voor een gegarandeerd lekkere espresso en het pijpje of slang om melk op te schuimen na gebruik iedere keer reinigen. De meeste espressomachines hebben gelukkig een automatisch reiniging- en ontkalkingsprogramma. Wanneer dit moet gebeuren wordt op de machine aangegeven. Maar dit alles weegt niet op tegen het feit dat je met een espressomachine de allerbeste koffie zet!