Het verschil tussen droge, zoete wittewijn en dessertwijn

Als het gaat om wijn, hebben we allemaal weleens gestaan voor die overweldigende rij flessen met verschillende namen en labels. Droog, zoet, dessert, wat betekenen deze woorden eigenlijk? Het is belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals je persoonlijke smaak en het eten dat je gaat serveren. In dit artikel vertellen we je graag alles over de verschillen, zodat je de volgende keer de perfecte fles kan kiezen die bij jouw avond past. Laten we beginnen!

Droge witte wijn

Droge witte wijn is gemaakt van druiven die weinig tot geen restsuiker bevatten. Dit betekent dat droge witte wijn minder zoet is dan andere soorten wijn. Droge witte wijn is verkrijgbaar in veel verschillende smaken en kleuren, afhankelijk van de druivensoorten en de manier waarop de wijn is gemaakt. Zo heb je bijvoorbeeld droge witte wijnen gemaakt van de Chardonnay druif, Sauvignon Blanc druif of de Riesling druif. Kies voor een droge witte wijn als je op zoek bent naar een frisse en lichte wijn die perfect is voor bijvoorbeeld zeevruchten en lichte salades. Ben je op zoek naar een lichte en fruitige optie, maar gemaakt van rode druiven? Kies dan voor Rosé – perfect voor de gezellige zomeravonden!

Zoete witte wijn

Zoete witte wijn wordt op een andere manier gemaakt dan droge witte wijn. Tijdens het productieproces wordt er extra suiker aan de druiven toegevoegd of wordt er gestopt met de fermentatie voordat alle suiker is omgezet in alcohol. Hierdoor krijgt de wijn een zoetere smaak. Zoete witte wijn is verkrijgbaar in verschillende smaken, van licht en fruitig tot rijk en vol. De bekendste soorten zoete witte wijn zijn de Muscat en Riesling wijn. Kies voor een zoete witte wijn als je op zoek bent naar een wijn die goed samengaat met zoete desserts of kruidige gerechten.

Dessertwijn

Dessertwijn is een wijn die speciaal gemaakt is om te drinken bij het dessert. Deze wijnen zijn meestal zoet, maar er zijn ook droge dessertwijnen. Dessertwijn wordt meestal gemaakt van druiven die speciaal geschikt zijn voor dit type wijn, zoals de Sauternes. Het productieproces voor dessertwijn is vaak langer en ingewikkelder dan voor andere soorten wijn, wat de prijs ook hoger maakt. Een goede dessertwijn kan een geweldige aanvulling zijn op een heerlijk dessert.

Bij het kiezen van de juiste wijn is het belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke smaak, het gerecht dat bij de wijn wordt geserveerd en natuurlijk de gelegenheid. Probeer vooral verschillende wijnen uit en ontdek wat jouw persoonlijke favoriet is!