De meest ideale indeling van de keuken

De keuken in jouw woning kun je het beste vergelijken met een werkplek. In feite is het dat ook, want vrijwel dagelijks ben je er aan het werk om iets lekkers op tafel te kunnen zetten. Het is daarom van belang dat die werkplek ergonomisch ingericht is en voldoet aan alle eisen om er comfortabel te kunnen werken. Daarom gelden voor het inrichten van een keuken standaard een aantal richtlijnen. Ze zijn niet toevallig ontstaan, maar gebaseerd op de ervaringen van professionals op dit gebied. Sla deze adviezen vooral niet in de wind, want dat zul je uiteindelijk moeten bekopen met veel ergernis.

Vijf zones

Voor het inrichten van een nieuwe keuken gaan ontwerpers uit van vijf verschillende zones. De eerste zone is de opslagzone, die je gebruikt voor het bewaren van je serviesgoed, potten en pannen. Dan volgt de voorraadzone, bedoeld om de voedselvoorraden te bewaren. Vervolgens heb je de spoelzone, waar je de afwas doet en voedsel schoonspoelt onder de kraan. Daarnaast volgt de werkzone waar je het feitelijke voorbereidende werk doet, zoals het snijden, kneden en kruiden van de producten. De laatste zone is de kookzone zelf, de plek waar het eten bereid wordt. Als je voor jouw nieuwe keuken inspiratie nodig hebt, loop je gewoon een keukenshowroom binnen en zul je in vrijwel alle opstellingen deze volgorde van de verschillende zones herkennen. Zowel voor een rechte keuken als voor een keuken in een hoekopstelling is het bovenstaande van toepassing. Bij een kookeiland is eigenlijk sprake van een dubbele werkzone, al dan niet inclusief extra opbergruimte.

Complete keuken aanschaffen

Wanneer je van plan bent om een nieuwe keuken aan te schaffen, zijn de mogelijkheden hiertoe enorm groot. Je kunt zelf een keuken ontwerpen en die vervolgens geheel op maat laten maken, of je kunt het ontwerpen aan een expert op dit gebied overlaten. Dat laatste is zeker aan te bevelen wanneer je weinig of geen ervaring hebt op het gebied van keukens. Een professional in dit vakgebied kent het klappen van de zweep en kan jou behoeden voor veelgemaakte fouten.

Materiaalkeuze

Over de materiaalkeuze voor een nieuwe keuken valt veel te zeggen. Alleen al over het type keukenblad kun je eindeloze discussies voeren. Wat telt zwaarder? Gaat het vooral om duurzaamheid? Moet het onderhoudsvrij zijn? Is de uitstraling het belangrijkste? Laat een expert met je meedenken over deze belangrijke keuze.