Als ik een kip of kalkoen braad, vang ik de sappen op die eruit lopen en gebruik die om jus te maken. Ik doe ook een beetje water op de bodem van de pan voordat ik ga braden om de kip vochtig te houden. Zo heb je genoeg sap om jus te maken zonder dat je extra vocht hoeft toe te voegen.
Een andere manier om het braadvocht op te vangen is door een vergiet in een grote pan of Dutch oven te plaatsen. Nadat het vlees gaar is, plaatst u het vergiet boven een kom en laat u de sappen in de kom lopen. U kunt deze sappen dan gebruiken voor jus of saus.
Er zijn een paar verschillende manieren om kookvocht op te vangen. Eén methode is het gebruik van een bolleboos. Steek de bolleboos in de pan met hete sappen en zuig ze naar boven in de bol. Een andere manier is het sap te zeven door een fijnmazige zeef of kaasdoek. Hierdoor worden de vaste deeltjes uit het sap verwijderd en houdt u een heldere vloeistof over. Tenslotte kunt u een lepel of pollepel gebruiken om de sappen voorzichtig uit de pan te scheppen.