Het is gekookt wanneer het een vaste, ondoorzichtige kleur krijgt. De reden dat tonijn van roze naar wit verandert, is dat de spierweefsels in de vis koken en van kleur veranderen.
Tonijn is gaar als hij niet meer roze is in het midden en de sappen helder lopen. Gewoonlijk wordt tonijn aan beide kanten dichtgeschroeid tot hij bruin is. Maar het kan ook gebakken, gegrild of in de magnetron.
Tonijn is gaar als hij niet meer roze is in het midden en de sappen helder lopen. De kooktijd hangt af van de dikte van de tonijnsteak, maar meestal duurt het ongeveer 4-5 minuten per kant voor een steak van 1 inch dik. U kunt de gaarheid ook testen door een metalen prikker in het midden van de tonijn te steken; als die er heet uitkomt, is de tonijn doorbakken.
Meestal heb je genoeg aan een paar minuutjes in de pan op medium-hoog vuur. Als je het liever iets gaarder wilt hebben, dan kan je wat langer doorgaren. Tonijn wordt goudbruin van kleur als hij gaar is.
De gaartijd van tonijn hangt af van hoe dik hij is, maar over het algemeen is hij gaar als je er een vinger doorheen kan steken en geen weerstand voelt.
Het hangt eigenlijk af van hoe je je tonijn wil hebben. Als ik hem gaar wil hebben, laat ik hem in de pan een paar minuten koken. Als je het liever wat medium wild hebt, kan je wat langer blijven en het wat meer laten bakken.