De ham in aspergesoep geeft de soep een zoute en rokerige smaak. Het kan zowel gerookte als ongerookte ham zijn, en het kan in stukjes of blokjes. Sommige recepten vragen ook om spek, dat in plaats van ham kan worden gebruikt.
Ham is optioneel, maar geeft een lekkere smaak aan de soep. U kunt elke soort ham gebruiken die u lekker vindt, zoals gerookte ham, Canadees spek of prosciutto.
Er zijn een paar verschillende manieren om ham in aspergesoep te maken. Eén manier is om een restje ham van een vorige maaltijd te gebruiken. Een andere manier is om hamblokjes te kopen in de supermarkt. En nog een andere manier is om zelfgemaakte hambouillon te maken. Als u een restje ham gebruikt, snijdt u het vlees in blokjes en voegt u het toe aan de soep. Gebruikt u hamblokjes uit de supermarkt, voeg die dan pas in de laatste minuten van het koken toe aan de soep, zodat deze niet te zacht wordt. Als u zelfgemaakte hambouillon maakt, laat dan de bouillon met wat hamblokjes ongeveer 30 minuten sudderen voordat u het aan de soep toevoegt.
Er zijn een paar verschillende soorten ham die gebruikt kunnen worden in aspergesoep. U kunt gerookte ham, spek of prosciutto gebruiken. Alle drie zullen ze veel smaak aan de soep toevoegen.