Er zijn een paar redenen waarom u zuurkool apart van andere gerechten zou willen koken. Zo heeft zuurkool een sterke, aparte smaak waar sommige mensen van houden en die anderen een beetje te intens vinden. Door zuurkool apart te koken, kunt u bepalen hoeveel van de smaak in het gerecht terechtkomt. Een andere reden om zuurkool apart te koken is dat er tijdens het koken veel vocht kan vrijkomen. Dit vocht kan ongewenst vocht toevoegen en uw gerecht soepig maken. Door het apart te koken, kunt u overtollig vocht afgieten voordat u de zuurkool aan uw gerecht toevoegt. Tot slot is zuurkool doorgaans vrij zout.
Zuurkool apart koken helpt om de smaak en de textuur van de zuurkool te behouden. Als zuurkool samen met ander voedsel wordt gekookt, wordt het vaak zacht en flauw. Door zuurkool apart te koken, behoudt het zijn knapperige textuur en robuuste smaak.
Sommige mensen koken zuurkool apart omdat het een beetje bitter of zuur kan zijn. Koken met wat boter, uien en wortels kan de smaak verzachten en het smakelijker maken.
Bij het fermenteren van zuurkool is het belangrijk om de groenten onder de pekel (vloeistof) te houden, zodat ze in een anaerobe omgeving fermenteren. Als de groenten worden blootgesteld aan lucht, gaan ze rotten in plaats van gisten. Daarom is een gewicht nodig om de groenten ondergedompeld te houden in de vloeistof. Als u zuurkool kookt, hoeft u zich geen zorgen te maken dat het aan lucht wordt blootgesteld, want het wordt gekookt in een afgedekte pot. Als u echter rauwe zuurkool eet, kunt u die het beste apart koken om er zeker van te zijn dat hij goed gefermenteerd is.