Een van onze favoriete combinaties is aspergesoep met een witte bourgognewijn. De reden dat dit gerecht zo goed samengaat, is dat de asperges een licht bittertje geven dat wordt aangevuld door het zuurtje in de wijn. Wat ons betreft kan het niet mis gaan met een Chassagne-Montrachet of Meursault. Als je echter op zoek bent naar iets goedkopers, is elke Chardonnay van goede kwaliteit goed genoeg.
Het combineren van wijn met aspergesoep kan een beetje lastig zijn, omdat asperges een vrij sterke smaak kunnen hebben. Een lichte witte wijn zoals een nieuwe Sauvignon Blanc of Pinot Grigio is een goede keuze, omdat de zuren de zoetheid van de asperges helpen compenseren. Een andere mogelijkheid is een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais Villages of een Pinot Noir. Deze laatste is vooral lekker als er room of melk aan de soep is toegevoegd.
Aspergesoep is een lastig gerecht om met wijn te combineren. Veel mensen kiezen voor een witte wijn omdat asperges een groene groente zijn. Het spijt me, maar je moet oppassen dat je geen wijn kiest die botst met de tonen in de soep. Je wilt bijvoorbeeld geen superfruitige witte wijn, want dan wordt de soep eendimensionaal. Een boterachtige chardonnay zou goed kunnen werken, of zelfs een witte wijn met mineralen zoals sauvignon blanc. Als je avontuurlijk bent, kun je aspergesoep zelfs combineren met een lichte rode wijn zoals pinot noir.