Kersen kunnen worden geoogst als ze rood en stevig zijn. De rijpheid van kersen varieert en hangt af van het ras. Sommige kersen, zoals zure kersen, hebben meer smaak nadat ze zijn ingevroren. Zoete kersen, zoals Bing of Rainier, worden meestal geoogst als ze rood en stevig zijn.
Kersen zijn rijp als ze het laatste kleurstadium bereiken en hebben een zoete, maar wrange smaak. Het kersenseizoen begint in het vroege voorjaar en duurt de hele zomer. Het specifieke tijdstip waarop de kersen op hun hoogtepunt van rijpheid zijn, hangt af van de kersensoort en van de plaats in het land waar u zich bevindt. Over het algemeen zullen zure kersen het eerst rijp zijn, gevolgd door zoete kersen en vervolgens taartkersen.
Het kersenplukseizoen begint gewoonlijk eind juni en loopt tot begin augustus, hoewel dit kan variëren afhankelijk van het weer en de locatie. De meeste kersen worden met de hand geplukt, maar soms ook met een mechanische oogstmachine. Het hoogtepunt van het oogstseizoen duurt meestal twee tot drie weken.