4 tips om thuis de perfecte friet te maken

Iedereen heeft een verstopte chef-kok in zichzelf zitten. Of het nu het maken van een lekkere pasta of het bereiden van goed vlees is; iedereen kan het! Een leuke uitdaging is het maken van de perfecte friet thuis, want wie houdt er nou niet van lekker frietjes? Met de juiste tips en een beetje geduld, kun je friet maken die nog lekkerder is dan van je favoriete friettent. In dit artikel helpen we je op weg en delen we vier handige tips voor het bereiden van heerlijke, knapperige friet in je eigen keuken.

Kies de juiste aardappelsoort

De keuze van aardappel is de eerste belangrijke stap voor het eindresultaat van je friet. Niet elke aardappel is geschikt voor friet. Over het algemeen zijn vastkokende aardappelen het beste voor ambachtelijke friet. Deze hebben een lager vochtgehalte en blijven stevig tijdens het bakken. Voorbeelden van goede aardappelsoorten voor friet zijn de Bintje, Agria, of de Maris Piper. Deze soorten hebben een goede balans tussen zetmeel en vocht, wat zorgt voor een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant.

De voorbereidingen

Nadat je de juiste aardappel hebt gekozen, is het tijd om ze te snijden. Snijd de aardappelen in gelijke stukken om een gelijkmatige garing te garanderen. Na het snijden is het aan te raden de frieten te weken in koud water. Dit verwijdert overtollig zetmeel, waardoor de friet niet aan elkaar gaat plakken en dit zorgt ervoor dat de friet knapperig wordt. Laat de frieten minstens 30 minuten weken, maar liefst een paar uur als je de tijd hebt.

Het Bakproces

Het geheim tot knapperige friet van bekende merken zoals McCain Foodservice is het bakproces. Dit gebeurt in twee fasen. Eerst blancheer je de frieten in olie op een lagere temperatuur, rond de 150°C. Dit zorgt ervoor dat de binnenkant gaar wordt zonder dat de buitenkant te bruin wordt. Haal de frieten uit de olie en laat ze afkoelen. Verhoog dan de temperatuur van de olie tot ongeveer 180°C voor de tweede bakfase. Bak de frieten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Dit tweestaps bakproces zorgt voor de perfecte textuur: zacht van binnen en knapperig van buiten.

De Afwerking

Nadat je frieten perfect gebakken zijn, is het tijd voor de finishing touch. Het is belangrijk om de frieten direct na het bakken te kruiden terwijl ze nog heet zijn. Dit zorgt ervoor dat het zout en andere kruiden beter aan de frieten blijven plakken. Gebruik zeezout voor een betere smaak. Naast zout kun je experimenteren met andere kruiden zoals paprikapoeder, knoflookpoeder, of zelfs wat fijne kruiden voor extra smaak.