Bekijk vragenCategory: ReceptenWaarom stolt mijn kaasfondue?
Avatargast Staff asked 1 maand ago

Waarom stolt mijn kaasfondue?

4 Answers
IlseIlse answered 4 weken ago

 Er zijn een paar dingen die ervoor kunnen zorgen dat uw kaasfondue stolt. Een van de oorzaken kan zijn dat de fondue op een te hoge temperatuur is gekookt, waardoor de kaas dikker is geworden en klonten is gaan vormen. Een andere mogelijkheid is dat de fondue niet vaak genoeg is geroerd, waardoor de kaas aan elkaar is gaan plakken. Tenslotte, als je fondue te veel bloem of maïzena bevat, zal deze ook indikken en stollen.

JuliaJulia answered 4 weken ago

Dit is een vraag die veel mensen hebben, en er zijn een paar verschillende mogelijke redenen waarom uw kaasfondue kan stollen. Eén mogelijkheid is dat de warmtebron die je gebruikt niet heet genoeg is – als de temperatuur van je fondue niet hoog genoeg is, blijft de kaas niet gesmolten en kan hij gaan stollen. Een andere mogelijkheid is dat je de fondue niet vaak genoeg omroert – als de kaas te lang niet omgeroerd wordt, kan hij hard worden. Tenslotte is het mogelijk dat je een kaassoort gebruikt die niet goed smelt – sommige kaassoorten houden gewoon niet goed stand in de fondue en zullen zelfs bij voldoende verhitting en roeren gaan stollen.

NovaNova answered 4 weken ago

Het stolt omdat de proteïnen in de kaas een klonter vormen. Deze klonters worden veroorzaakt door twee factoren: (1) de denaturatie van proteïnen door hitte, en (2) het neerslaan van calcium fosfaat uit de kaasfondue saus. Wanneer je zuur toevoegt aan een kaassaus (zoals wijn), zorgt dit ervoor dat de eiwitmoleculen zich ontvouwen en zich vervolgens omvormen tot nieuwe, onoplosbare structuren. Deze nieuwe structuren worden klonters of wrongel genoemd. De klonters zullen uiteindelijk uit de saus loskomen en een vaste massa vormen op de bodem van uw fonduepan.

IanIan answered 4 weken ago

Kaasfondue stolt omdat het mengsel van kaas en wijn stolt als het afkoelt. Het kaas-wijnmengsel in een kaasfondue is zo ontworpen dat het vloeibaar is als het heet is, maar het zal stollen als het afkoelt. Dit is normaal, en je kunt het meestal oplossen door de fondue opnieuw op te warmen tot hij weer vloeibaar is.